Dunavarsány

Hónap: 2018 október 1 / 2 oldal

Kórushangverseny – Budapest, Podmaniczky kastély, 2018.10.01.

Galéria:
181001podmanizcky-kastely

A Rákosmenti Zenebarátok Egyesületének meghívására vettünk részt, az általuk szervezett, négy napos, XXV. Jubileumi RÁZENE FESZTIVÁL programjain, ahol a zene világnapján, október 1-jén léptünk fel egy női –, és egy vegyeskar társaságában.
A Harmónia Nőikar latin nyelvű egyházi dalai, valamint a Contrapunto Kamarakórus népdalfeldolgozásai és spirituáléi mellett a Kantátika produkcióját is nagyra értékelte a publikum.
Többek között Bartók: Ne menj el, Gárdonyi: Jere bé, Violám, és Giardini: Éljenek a víg nők c. dalainkat nagyon „szerette” a közönség, így még ráadást is kellett énekelnünk.
A koncert végén a három kórus közös dalaként Jeremiah Clarke: Jertek, áldjuk Istent c. négyszólamú, vegyeskari kórusműve hangzott el.

Szentmise – Budapest, Szt. Rókus Kápolna, 2018. 08. 19.

Dr. Breznay István Atya 20 éve szolgál a Szt. Rókus Plébánián, mely jubileum alkalmával „ünnepi” Szentmisét celebrált.
Ennek keretében a hívők egyik „szóvivője” méltatta az Atyát. Felkérésre a liturgiában mi is közreműködtünk.
A mise befejeztével, szintén a karzaton még elénekeltük -Könözsi László átiratában – a Non Nobis Domine -t, mely templomi szertartástól szokatlanul – a hívők vastapsát vívta ki.
A ceremóniát követően az Atyát köszöntő állófogadásra voltunk hivatalosak.

„Hazajáró Napok” – Nagyvázsony, Kinizsi vár, 2018.07.20-22.

Galéria:
nagyvazsonyemleklap

Énekkarunk egyik tagját baráti viszony fűzi Nagyvázsony polgármesteréhez, Fábry Szabolcshoz, akinek meghívására vettünk részt e három napos fesztiválon.
Pénteken autóbusszal érkeztünk a településre, ahol délután ünnepélyes út-, és tér-átadásra került sor, kora este kezdődtek a III. Hazajáró napok eseményei, így a mi fellépésünk is. A debreceni Pendely Énekegyüttest követve, de a Nagyvázsonyi Férfi Dalárda előtt léptünk színpadra, a mintegy 20 perces, vidám dalokból álló produkciónkkal. A műsort a kerthelyiség cigányzenés vacsorája zárta.
A szombat Nagyvázsony megismerésével telt, így láthattuk a Kinizsi vár várjátékait hagyományőrző „katonák” közreműködésével, megjártuk a vásári forgatagot és panoráma-buszos falunézésen is voltunk. Az esti V. Várbál a csapadékos idő miatt nem a várban, hanem a művelődési házban zajlott. Itt ismét fellépett közös dalával a már említett három „énekkar”.
A vasárnapi zenés szentmisén nagy örömmel énekeltünk a zsúfolásig telt, jó akusztikájú templomban. A közösség megismerhette a „másik arcunkat” is.
12 órakor déli harangszóval és a Nándorfehérvári diadalra való megemlékezéssel búcsúztunk vendéglátóinktól.

Nemzetközi Kórustalálkozó – Balatonszárszó, Csukás Színház, 2018.07.01.

Galéria:
bsz4

Kedves és megtisztelő meghívásnak eleget téve vettünk részt az idén tizedik, Balatonszárszó-i jubileumi kórustalálkozón, ahol a helyi vegyeskaron kívül Hajdúszoboszló, Miskolc, Budapest, Kistelek és a szlovéniai Lendva egy-egy kórusa képviseltette magát.
A Kantátika sikerét Giardini: Éljenek a víg nők c. kórusművének az a harmadik versszaka koronázta meg, mely alapító tagtársunk, Skobrák Ferenc „Egy-egy ördög minden férfi” kezdetű strófája.
A közönség vastapsa még akkor is tartott, amikor már a színpadról levonulva elfoglaltuk a nézőtéri helyünket.
A produkciók végén a 7 kórus, mintegy 160 énekese, közös dalként Michael Jackson „We are the World” c. számát adta elő – óriási sikerrel.
A hangverseny után vendégül látták az összes résztvevőt, miután a kórusok sorban rukkoltak elő egy-egy kedvenc dalukkal. Nagy tetszést aratott a mi „Sördal” -unk is.
Közel száz énekes közreműködése révén, Gémesi Boglárka zongorakíséretével a „Bodzavirág” című dallal búcsúztunk Szárszótól.
Tekintve, hogy a jövő évi kórustalálkozóra már most meghívtak minket is – hát úgy néz ki, hogy elmegyünk.

Délegyházi Napok – Délegyháza, Nagyszínpad, 2018.06.16.

Az idei rendezvényen, szintén a „Kitüntetések átadása” kapcsán énekelhettünk a helyi Gaál Csaba és felesége, valamint Koltay Gábor filmrendező tiszteletére.
A közönség tetszésére – vidám népdalfeldolgozásokat, valamint Flotow: Márta című operájából a Sördalt adtuk elő. A nézők vastapssal jutalmaztak minket, ezért ráadással is kellett szolgálnunk.
Az előadást meghívónk, az önkormányzat vendéglátása követte.

Közös koncert – Százhalombatta, Kulturális Központ – 2018.06.08.

Galéria:
koncert1

A Kantátika Férfikar „alapító karnagya” Csehák Izolda meghívására, immár sokadszor vettünk rész közös koncerten az általa dirigált Cantikum Novum nevű helyi vegyeskarral.

A Barátság Kulturális Központ Kamaratermében tartott, teltházas hangversenyen a „férfi és nő kapcsolata” mottójú dalokkal mutatkoztak meg a kórusok. Többek között, a „Sára” -val és az „Éljenek a víg nők” -kel elég nagy sikerünk volt.

Szintén vastapsot kapott az a két vegyeskari mű, melynek „főpróbája” az egy héttel ezelőtti dunavarsányi Városnapok koncertjén volt.
A befejezésként elhangzó „Régi táncdal” zárórészét – a közönség követelésére – ismételnünk kellett.
A vegyeskarral való „együttműködésünk” erősítéseként meghívtuk Őket a jövő évi Városnapokon rendezendő koncertünkre.
Az estet, vendéglátóinkkal közös, jó hangulatú „kerti-parti” zárta.

Városnapi koncert, Dunavarsány, Petőfi Művelődési Ház, 2018. május 30.

Mint már néhány év óta, a Kantátika idén sem vett részt a nagysátor színpadán fellépő helyi művészeti csoportok műsorában, hanem önálló koncertet rendezett a művelődési ház színháztermében. „ A zene szárnyán” c. hangversenyen a Kantátika és meghívott vendégeinek műsorában többek között Gémesi Boglárka zongorajátéka, a Gémesi Boglárka fuvola, Nagy Melinda hegedű és Könözsi Péter gordonka összeállítású trió, valamint az „Akadémiáról” karmesterünk által meghívott lányok éneke biztosította a sikert.
A Kantátika műsora követte a megszokott színvonalat, de most arra is „gyúrtunk”, hogy az énekes lányokkal együtt be tudjunk mutatni két négyszólamú, vegyeskari darabot is.
Így került sor Pászti Miklós: Csángó-magyar szerelmi dalok – (II. tétel), valamint Bárdos Lajos: Régi táncdal c. kórusműveire.
A nagy sikerű koncertet a házigazda MűvHáz vendéglátása zárta.

Sördélután – Dunavarsány, Petőfi Klub, 2018. május 19.

Dunavarsány Önkormányzata és a Német Kisebbségi Önkormányzat vendégei Gemmingen testvérvárosból érkeztek. Az egyéb programjaik mellett, Pünkösd szombatján a nagyvarsányi Petőfi Klub teraszán, tiszteletükre sördélután tartatott, melyre fellépőként a Kantátika is meghívást nyert.
A Gemmingeni Fúvószenekar műsorát követően, vidám dalainkkal nagy sikert arattunk. Akkorát, hogy a jövő év áprilisában, Gemmingen 1250 éves fennállásának idejében rendezendő fesztiválra is meghívást kaptunk.
Úgy gondoljuk, hogy elmegyünk!

Szentmise – Budapest, Szt. Rókus Kápolna, 2018. május 13.

A Szt. Rókus Plébániával kötött megállapodásunk keretében vettünk részt a Szentmisén, ahol a karzat megszokott repertoárját kicsit kibővítve énekeltünk.
A szertartás után számos hívő fejezte ki gratulációját, mely közreműködésünkkel kiegészíthettük a mise liturgiáját. Dr. Breznay István Atya vezette plébánia a jövőben állandó támogatóként segíti énekkarunk törekvéseit.
Most, immár a „Rókus Kápolna Kantátika Férfikara” – ként, „fellépéseink” rendszeresebbé válnak.

Húsvét Nagyszombati Szentmise – Budapest, Szt. Rókus Kápolna 2018. március 31.

A Rókusba, szinte már haza járunk, külön „próbatermünk” is van. Most, az egyébként ünnepi szentmise liturgiájában, a karzaton énekeltünk latin és magyar nyelvű egyházi kórusműveket, részben orgonakísérettel. Hasonló közreműködésre kaptunk meghívást a közelgő Pünkösd időszakára.

1 / 2 oldal

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén